Eram prin clasa a-IV-a, la noi în sat a izbucnit cu adevărat o epidemie de rujeola,poate o fi fost ea și prin alte sate, cine știe… Nu am nici un vaccin, nici eu, nici sora mea, nici vecina mea, nici frații vecinei mele si nici vecinii vecinilor lor, spitalul era departe, mașini ioc, dar nici nu se trăia după principiul: “O consultație de rutină”.

De rujeolă s-a îmbolnăvit mai întâi vecina mea, noi ca prietene adevărate, am mers sistematic la ea în vizită, după ce îi scădea febra (cu oțet), ea fără internet și televizor, murea de urât. Toată lumea știa că rujeola e o boală “de care te umpli”, dar mamele noastre îi ziceau nu știu de ce “boala copilăriei”, nimeni nu și-a desenat în cap că ar putea da complicații, sau ar putea, Doamne ferește, să fie cu final letal, de aceea nici nu înțelegeau logica de ce copilului izolat, când e mai bine să te îmbolnăvești în copilărie.

La vecina mea acasă ne adunam vreo șapte copii, deci toată măhala, exact cum s-au adunat și la noi atunci când ne-am îmbolnăvit, cu toate acestea în sat nu a fost declarat nici un cod galben, nu a fost nici o ședința extraordinară și cel mai important nu a fost acuzat nimeni și blamat pe internet J .Pentru că în secolul XX, cu o singură farmacie în sat care lucra o dată în Paști și în afară de no-spa nu avea nimic, până la ea mai și trebuia să întinzi 7 km, lumea putea să se descurce fără panică, isterie pe internet și stare de alertă. În schimb noi, cu toată informația sub cap, un medic la celălalt capăt de telefon, pe care uneori ne permitem sa-l sunăm și la miezul nopții, cu ieșire la minimum două spitale private, am umplut cracii.

Eu personal nu mă tem de rujeolă, ba mai mult pe câteva forum-uri pentru mame s-a pus întrebarea dacă cineva știe vreun caz concret sau doar din auzite, comentariile erau doar din auzite. Eu personal nu mă tem de rujeolă pentru că știu foarte bine că rujeola este periculoasă (mama mi-a zis) la maturitate, dar eu deja am făcut-o în copilărie iar dacă fetele mele vor avea nefericita ocazie să o facă sper să mă descurc nu mai rău ca mama mea.

Eu personal mă tem că acel copil care a adus rujeola în Republica Moldova (waw ce important sună) a fost vaccinat și asta nu a influențat situația. Și da al naibii de tare m-aș teme să-mi vaccinez copii în focarul unei epidemii îmbrobodite practic cu cod roșu.

Dar cine sunt eu să mă pronunț, o mamă simplă cu doi copii și fata mamei mele, apropo atunci când ne-am îmbolnăvit împreună cu sora mea, mama ne-a cumpărat primul joc de dame și ne permitea să sărim în casă în elastic.

Să fiți sănătoși

Vă pup în suflet, în inimă și-n gând….Fabricat Acasă!

*Poză preluată din internet.

 

Comentează